≡ Menu

Kaj je Bitcoin

Kaj je bitcoin in kako deluje

Bitcoin je prva in najbolj znana kriptovaluta ali oblika digitalnega denarja in je izšel leta 2009. Identiteta inovatorja bitcoina je še vedno neznana, v belo knjigo pa se je podpisal kot Satoshi Nakamoto. Bitcoin prva decentralizirana digitalna valuta brez posredovanja banke ali administratorja in je lahko poslana od uporabnika do uporabnika (P2P – Peer to Peer) brez posrednikov. Transakcije potrjujejo vozlišča z uporabo kriptografije in jih zabeležijo v javno digitalno knjigo (public distributed ledger), znano kot veriga blokov (Blockchain).

Da bi bolje razumeli kaj je Bitcoin, si najprej poglejmo, kako poteka prenos denarja danes. Kako deluje prenos sredstev, preko bančnega sistema?

Za primer vzemimo, kako poteka prenos denar med nami in osebo, od katere smo najeli stanovanje. Če osebi zaupamo in smo v bližini, ji lahko denar izročimo. Težava nastane v primeru, da se ta oseba ne nahaja v bližini, da se plačila ponavljajo ali tej osebi ne zaupate, zato lahko transakcijo opravimo preko posrednika – banke.

  1. Identifikacija: mi in oseba, kateri želimo nakazati sredstva smo, identificirani s številko bančnega računa.
  2. Potrditev transakcije: poravnava med bankama se zgodi z zamikom in z notranjim sistemom potrjevanja.
  3. Zgodovina transakcij: je centralizirana v knjigo poravnav.

Transakcija preko posrednika predstavlja nekaj težav. Najprej moraš imeti zaupanje v tretjo osebo, transakcija se zgodi z zamikom, zgodovina transakcij je centralizirana in spremenljive provizije bank.

Namesto, da sredstva pošljemo preko centraliziranega posrednika, nam Bitcoin omogoča direktne P2P transakcije direktno od ene osebe do druge, v naslednjem zaporedju:

  1. Identifikacija: vsakega uporabnika lahko ločimo z identifikatorjem (javni in privatni ključ), ki nam omogoča, da pošljemo ali prejmemo Bitcoin. Podobno kot IBAN v bančnem sistemu. (Privatnega ključa nikoli ne pošiljajte nikomur!)
  2. Varna potrditev transakcije: za potrditev transakcije sta potrebna 2 naslova, ki ju Blockchain poveže s kompleksnim nizom znakov. Tukaj nastopi kriptografija, ki ni nič drugega kot zahtevna matematična koda, ki jo lahko reši le veliko število računalnikov. Tukaj nastopijo rudarji. Kdorkoli lahko s svojim računalnikom začne rudarit in s tem pomaga Bitcoin omrežju pri transakcijah.
  3. Zgodovina transakcij: ko je transakcija v omrežju potrjena, se opravi prenos Bitcoina in transakcija se zapiše v knjigo (ledger). Celotna knjiga se distribuira, po vseh vozliščih v omrežju.

Vrednost Bitcoina

Bitcoin je valuta, ki jo lahko zamenjamo v Bitcoin omrežju, kupimo ali prodamo na trgovalnih platformah, njegova vrednost pa je odvisna od zaloge in povpraševanja (supply and demand). Če nekdo ponudi Bitcoin za $20.000 višje ponudbe pa ni, bo kupna cena Bitcoina postavljena na $20.000.

Bitcoin ima fiksno število kovancev in sicer 21 milijonov. Znatno povpraševanje poveča njegovo ceno. V tem se razlikuje od klasične (fiat) valute, ki jo nadzorujejo centralne banke.

Na ceno Bitcoina vpliva tudi mnogo drugih dejavnikov, ne samo supply and demand.

OPOZORILO!!!

Informacije najdene na tej spletni strani niso investicijski nasvet, ampak moje osebno mnenje. Donosi v preteklosti, niso garancija za donose v prihodnosti.
Vedno naredite svojo raziskavo in se ne zanašajte na informacije najdene na strani https://forextrgovanje.si